Translate

czwartek, 14 lutego 2013

CHLEB NA WINIE dodatki SŁONECZNIK

W każdym bochenku chleba staram się umieścić dużo ziaren słonecznika.
Ten kwiat wyrósł jako niespodzianka w naszym ogródku. Sam się wysiał.


Pestki słonecznika należą do jednych z najbardziej wartościowych pestek.


To świetne źródło minerałów i witamin, źródło białka i zdrowych tłuszczy. 100 g zapewnia ponad 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, ponad 70% na selen, magnez, miedź i mangan. Zawierają też duże ilości witaminy B1 i fosforu. Warto pamiętać, że pestki słonecznika są wysokokaloryczne.
 

Tokoferole, czyli witamina E, są odporne na działanie wysokiej temperatury. W czasie pieczenia chleba pestki słonecznika powinny więc zachować tę witaminę.

Ciasto chlebowe w przygotowaniu - z pestkami słonecznika na wierzchu.


I po upieczeniu


Pestki słonecznika, podobnie jak czarnuszka są stale obecne w naszym domu. A zimą kupujemy większe ilości tego wartościowego produktu i ... karmimy nim wróble oraz sikorki. Zjadają z apetytem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz