Translate

czwartek, 14 lutego 2013

CHLEB NA WINIE dodatki SIEMIĘ LNIANE

Kolejny obowiązkowy składnik chleba to siemię lniane - nie wpływa  na smak chleba.

Gatunkiem najczęściej używanym jest len zwyczajny (Linum usitatissimum) – roślina włóknodajna i oleista pochodząca z Bliskiego Wschodu, uprawiana od kilku tysięcy lat, dostarczająca włókna, które mimo konkurencji tworzyw sztucznych nadal jest bardzo cenione.

Zdjęcie z internetu

Nasiona (siemię lniane) używane są w lecznictwie.


Jeden z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej, jeśli chodzi o ilość i różnorodność zastosowań.


Zawierają bardzo dużo substancji śluzowych, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny,  lignany, stanowiące źródło fitoestrogenów, kwas foliowy, witaminę B6 i B1, magnez, żelazo, wapń, fosfor i mangan oraz kwasy tłuszczowe omega-3.


Wysoka temperatura, w której jest pieczony chleb sprawia, że nienasycone kwasy omega-3 przestają być nienasyconymi kwasami omega-3 - ale i tak warto wzbogacić chleb o naturalny i wartościowy składnik.


Siemię lniane na upieczonym przeze mnie chlebie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz